I přesto, že je zubní sklovina nejtvrdší částí našeho těla, existují potraviny, které ji mohou poškozovat. V lepším případě se může jednat o zbarvení, v horším případě o její naleptání a následný vznik zubních kazů. Na které potraviny byste si měli dát pozor?
Káva a čaj
Třísloviny obsažené v kávě mají za následek skvrny a zabarvení zubů. Tyto skvrny jsou dokonce odolnější než skvrny od tabáku. Káva je zároveň kyselá a mění rovnováhu pH v ústech. Proto doporučujeme si dát po každém šálku žvýkačku bez cukru.
Jak je na tom čaj? Některé druhy čaje dokážou zbarvit zuby dokonce více než káva bez ohledu na to, zda jej konzumujete teplý nebo studený.
Limonády a džusy
Limonády obsahují velké množství chemie, barviv a umělých aromatických látek, které poškozují zubní sklovinu. Kyselina v perlivých nealkoholických nápojích může dokonce poškodit zuby více než samotný cukr. Proto ani dietní kola není z tohoto důvodu vhodná.
Džusy rovněž obsahují kyseliny, které mohou obrousit sklovinu. Není třeba se těmto džusům zcela vyhýbat, ale pijte je s mírou. Doporučujeme si po vypití džusu zuby opláchnout vodou.
Cukrovinky a sladkosti
Není tajemstvím ani novinkou, že cukrovinky a sladkosti jsou pro zuby škodlivé – čím lepivější, tím pro zuby horší. Tyto měkké bonbony se přilepí na zuby a do mezizubních prostor. Kyseliny obsažené v cukrovinkách rozpouští ochrannou vrstvu zubní skloviny a způsobují kazy.
Tvrdé bonbony se sice nelepí na zuby tak, jako ty měkké, ale protože se v ústech rozpouštějí pomalu, mají bakterie více času vyprodukovat nebezpečné kyseliny, které naleptávají zubní sklovinu.
Víno – Bílé i červené
Červené víno obsahuje tzv. chromogeny, které způsobují zabarvení zubů. Bílé víno rovněž obsahuje nebezpečné kyseliny naleptávající zubní sklovinu, která je poté náchylnější na zbarvení. Oba druhy vín obsahují mimo jiné i erozivní kyselinu, která umožní skvrnám z jídla či pití proniknout hlouběji do zubu.
Ovoce – Bobule a citrusové plody
Ačkoliv je ovoce součástí zdravého a vyváženého jídelníčku, dokáže na zubech zanechat negativní následky – zejména citrusové plody a bobule. Ovoce se však nemusíte vzdávat, stačí, když jej budete kombinovat s nekyselými potravinami.
Chraňte své zuby a myslete na pravidelné preventivní prohlídky.